Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Familie Zijl

Pal aan het spoor, de Guisweg en het natuurgebied Guisveld ligt een landelijke woonwijk verscholen in het groen. De familie Zijl woonde aan de Ds. J. Borstiusstraat 6 in Rooswijck.

Start van de Tour de Zaan 1960, Acacialaan Wormerveer, met links Cees van Luijk met dochtertje Cora -haar broer Georges zat bij mij in het Zaandijker CocaCola team, en mijn moeder die afscheid van mij (13) neemt. Daarachter Rob Bruijn ‘van over het spoor’.
Martin Zijl als discuswerper in 1967
De gebroeders Zijl op de autoped
Overbuurjongens en latere collega’s in het onderwijs Ruud Musman (15)  en Piet-Hein Zijl (16) steken hun lijven uit het open dak van de kever van Pa Zijl op de bevroren IJsselmeer bij Marken (winter 1962-‘63)
Moeder Dien en vader Martijn Zijl met hun jongste telg, Jaap, achter het woonhuis aan de Ds.Jb.Borstiusstraat 6 (resp. 1941 en 1942)
Linkerfoto: De gebroeders Zijl poseren voor hun woonhuis in 1955. De langste is Jaap (14 jaar), de kleinste -met bal- is Piet-Hein (8 jaar) en de middelste Martijn (10 jaar). In de sport werd Jaap actief bij Z.V.V. Zaandijk, Martijn bij A.V. Zaanland (de Zaandamse atletiekclub), en Piet-Hein bij volleybalvereniging Sportief (later Zaan-Interlance, gesponsord door Axel Hinze), samen met de andere oud-Rooswijckers René Sman, Geert Schuddeboom en Martin Brouwer.  Rechterfoto:  Dien Zijl in de tuin achter tussen nicht Diny en zus Dot. (1940) Dien overleed in 2003, werd 96.
Martijn en broer Piet-Hein poseren voor de schoolfoto. (1954). Martijn zal later als succesvol discuswerper (eeuwig-durend landelijk junioren record met de discus van anderhalve kilogram met 55.32 m) zijn jongere broer aan diverse krachttrainingen onderwerpen. Toen hun moeder eens op het gekreun van haar jongste zoon af kwam, verweet ze haar oudere zoon met de woorden: ‘Ach laat die jongen toch. Hij ziet al zo bleek.’
De familie met aanhang in 1955
Piet-Hein werkt aan zijn vele stripverhalen
Piet-Hein, zittend bij de kolenkachel, verdiept in zijn verjaardagscadeau (december 1958)
Dien Zijl-Wasscher tussen de jongere zussen Gé en Tiny, ergens in de jaren veertig van de vorige eeuw, in het voortuintje van Diens woonhuis. Het Guisveld strekt zich -nog juist zichtbaar- uit op de achtergrond, richting Westzaan/Wormerveer.
Dien met dezelfde zussen, nu achter het woonhuis.
Jaap als tweejarige op schoot bij zijn trotse ouders in de voorkamer. (1943)
Martijn heeft weinig trek in poseren voor de foto van zijn vader bij de warme maaltijd. V.l.n.r. Jaap, Martijn, moeder Dien, Piet-Hein. (1958)
Ds.Jb.Borstiusstraat, 1953. Torens bouwen met straatstenen. Wie het hoogste komt! Onder toeziend -maar ook liefdevol bezorgd- oog van de moeder van twee torenbouwers, Martijn (8) en Piet-Hein (6). Piet-Hein staat tweede van links, achter de in donkere kleding gestoken Hans Kuijl. Wiens toren zo scheef als die van Pisa staat. Die van de bepleisterde(!) Martijn is voorlopig de hoogste, tot zijn grote plezier.
Links vooraan Geert Schuddeboom, daarachter (de lens inkijkend) Martijn Zijl, de jongen bovenop de zandberg is waarschijnlijk Ferry Donkers, de ouders op de achtergrond zijn die van onder meer Margriet Muller (nu Dijkstra), Sip en Karel. 1952 of 1953.
Van de meiden achteraan is in ieder geval de meest rechtse Matty Schuddeboom. Vooraan, de lens inkijkend, Piet Vink (links) en broer Hans, de jongen met het lapje is Geert Schuddeboom. Links vooraan zittend in het zand is wellicht Cees Smit, de jongen rechts op de foto die net zo zit, is Martijn Zijl, terwijl zijn grote broer Jaap boven iedereen uit torent. Kleine broer Piet-Hein staat rechts voor opzichter te spelen, handen in de zij. De hard werkende jongen wiens ‘melk over kookt, zou wel eens Georges van Luijck kunnen zijn.
Het is 5 oktober 1947. Dien Zijl-Wasscher speelt in het huis aan de Ds.Jb.Borstiusstraat 6 het lied ‘In een groengroengroengroen knollenknollenland’ voor haar kids. Jaapje (6) bestudeert de afbeelding van Jetses, Martijntje (bijna 3) zingt en speelt mee, terwijl baby Piet-Heintje fotograaf Hackmann in de smiezen houdt.
Feestje bij broer en zus Jan en Anneke Schuurmans die net als de buurtgenoten Gert-Jan Stam, Ruud Musman en Pa Brouwer (” ) op 11 april jarig zijn/waren. V.l.n.r. Georges van Luijck, Lex van Luijck, Piet-Hein Zijl, Martijn Zijl, Yde Tamminga, Anneke Schuurmans, Olga Hinze, Sim Schuurmans, onbekend, Jan Schuurmans. Ds.Jb.Borstiusstraat 5, 1957.
5 oktober 1947. Thuis bij de familie Zijl. De kinderen Jaap, Piet-Hein en Martijn poseren op de bank in de voorkamer.
Mobilisatie! Voor zolang het duurde. Net getrouwd (1939) en naar Rooswijck getogen poseren Dien en Martijn Zijl aan de eveneens nog maagdelijke Simon Gammerkade (foto links). Op de foto rechts steekt Pa Zijl zijn hoofd en torso door het open schuifdak van de net aangeschafte, diamantgroene kever (XG-24-28). Als eerste in de straat, er zouden er diverse volgen (of dat naar genoegen van Pa Zijl was, is zeer de vraag)!
Verjaardagsfeestje bij Piet-Hein Zijl (1957). V.l.n.r. alle leden van jongensclub Our Home: Martin Brouwer (lid), Georges van Luijck (penningmeester), Ron Musman (lid), Piet-Hein Zijl (secretaris), Ruud Musman (voorzitter) en Lex van Luijck (lid).
Sint-Maartenviering 1956. V.l.n.r. Otto van den Berg, Hans Kuijl, Lex van Luijck en Piet-Hein Zijl.
Achter het woonhuis van de familie Zijl in 1952). De vijfjarigen Piet-Hein Zijl en buurmeisje Olga Hinze houden met grote moeite een zware uitvinding van Pa Zijl omhoog.
Hans Kuijl (5), buurjongen van de even oude Piet-Hein Zijl, toont zijn versgebakken zandtaartjes bij de zandbak van de familie Zijl. De perenboom (op het erf van de familie Kuijl, Ds.Jb.Borstiusstraat 8) op de achtergrond zou nog voor problemen gaan zorgen.
Links achter het woonhuis aan de Ds.Jb.Borstiusstraat 6, bij het inmiddels opgetrokken rietwerk (uitgevoerd wellicht door timmerman Knots uit Zaandam) tegen vooral de maar uitdijende perenboom, staan v.l.n.r. Martijn, Jaap, moeder Dien Zijl en Piet-Hein (1952). Op de foto ernaast zit ‘interieurverzorgster’ (vroeger had dat beroep een iets simpeler aanduiding) Corrie Water van de Pieter Visstraat, buurmeisje van de familie Vink (die pal achter de familie Zijl woonde). Zij bevindt zich tussen twee Martijnen: Martijn Bakker (van de drukkerij van net over het spoor) en Martijn Zijl. 1952 of ‘53. Daaronder is een foto te zien op de achtererf van de familie Schuurmans, Borstiusstraat 5. V.l.n.r. Anneke Schuurmans, Piet-Hein Zijl en een niet bijster gewillig nichtje van Anneke, op visite uit -was het niet- Arnhem. 1952 of ‘53.
Anneke Schuurmans, de vaste verkering van Piet-Hein Zijl, verplaatst zand in de zandbak bij de familie Zijl achter. Tineke Ligtvoet (van de Borstiusstraat 1) kijkt wantrouwend de camera in. Zij had het niet zo op fotograaf Pa Zijl; zij dacht in alle ernst dat hij een reus was (haar eigen vader was namelijk nogal klein). 1954.