Historische Vereniging Koog-Zaandijk

De tabakszaak van Halff

Bladerend in het boek ‘Klandizie’ zag ik een foto van de tabakszaak van Halff aan het Zuideinde. Mensen van mijn generatie weten wellicht ook nog dat Halff een ‘winkel’ op wielen had, in de vorm van een grote houten kraam. Van tijd tot tijd werd deze , met veel mankracht, naar het bruggetje over de spoorvaart bij de ingang van station Koog-Bloemwijk gereden om de aankomende en weggaande reiziger van vooral rookwaar te voorzien.

Halff verkocht natuurlijk veel meer spullen en daarvan bleven mij de chocoladerepen van het merk Tjoklat bij; de verpakking was bruin en er stond een afbeelding van, denk ik, een Javaans meisje op. Ik denk ook aan de kauwgum van het merk Wrigley; dat waren kleine pakjes met tien kauwgummetjes er in. Boven aan de gele verpakking stond met blauwe letters Wrigley en in het midden ‘houdt u frisch’; rechts daarvan, in een rode cirkel de mededeling ‘5 cent’.

Kwispedoor. Foto: Museum Rotterdam.

Echter, hij verkocht gelijk collega’s, óók pruimtabak; dat was erg grof gesneden tabak, die niet werd gerookt maar gepruimd of gekauwd. Na een tijdje gepruimd te hebben, werd een en ander uitgespuugd, samen met een grote hoeveelheid speeksel die zich in de mond had gevormd. De gebruikers, die vaak nog wat bleven hangen rond de kraam, spuwden alles in een grote boog de spoorvaart in. De pruimers herkende je niet alleen aan hun kauwbewegingen maar ook aan de kleur van hun gebit!

Op de vlooienmarkten hier in Brabant worden nog wel eens kwispedoors te koop aangeboden; ze worden ook verkocht onder de naam spuwpot of spuwbak en ik denk dat die vooral thuis werden gebruikt; aan de spoorvaart heb ik er nooit èèn zien staan!