Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Meester Deppe

Eén keer per week hadden wij op school A van de lagere school in de Koog gymles. Van ‘meester’ Deppe, die ook actief was op school B.
Nou ja, gymles…..? Zo uit de schoolbanken gingen wij naar het gymlokaal, want wij hadden geen shirts of sportbroek.

Wèl hadden we allemaal gympies aan. Dat was verplicht. Er was destijds één standaard type: zwart met veters. Je hoefde alleen maar langs de schoenendozen te lopen om je maat te zoeken.

Meester Deppe was ook niet sportief gekleed. Hij gaf de lessen in z’n alledaagse kloffie. Het enige, waaraan je kon zien dat hij gymles gaf, was een ronde, gelakte stok van ongeveer een meter, die hij in z’n hand had.

We gingen in het lokaal in een grote kring staan en als hij op z’n fluitje blies, moesten wij achter elkaar in de rondte lopen. Met zijn stok gaf hij het ritme aan: links, rechts, links, rechts. Floot hij weer, dan gingen wij over op looppas en nu komt het: de meester hield daarbij de stok horizontaal op zo’n 20 cm boven de vloer en wij moesten dan over de stok springen. Ik meen dat wij daar tussendoor nog wat rek- en strek- bewegingen moesten doen.

De oorlog brak uit. Meester Deppe kwam uit Duitsland en dat was nog een beetje aan zijn spraak te horen. Het was een fijne vent en hij woonde in de Leliestraat, ongeveer tegenover de Breestraat. Wij vonden het als jongetjes dan ook vreselijk dat in die eerste dagen van Mei 1940 de ruiten van zijn huis werden ingegooid. Ik meen dat hij kort daarna, wellicht naar Duitsland, is verhuisd. Ik heb hem nooit meer teruggezien.

Leerkrachten van de Openbare Lagere School, school B, ca. 1933-1934. Staand: Mej. Den Hartog, Wil Blijenburg, Hr.LTouw (hoofd) en K Sanders. zittend: A.P.van Mever, Mej. Verwer, Hr. Deppe (gymnastiek) en Hr.Jansen.