Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Playeren!

Ik zat op school A van de lagere school en in het speelkwartier speelden wij vaak ‘playeren’. Ik denk dat dit woord is afgeleid van het toen wereldberoemde sigarettenmerk “Player’s Navy Cut Medium. Het merk was duidelijk te herkennen aan de blauwe kleur, met aan de voorkant een afbeelding van een matroos, gevat in een soort ronde krans van scheepstouw. Het hardpapieren doosje werd verticaal doormidden gescheurd en dat gebeurde ook met de doosjes van andere bekende merken van destijds, zoals van Triumph, Miss Blanche, Chief Whip, Pall Mall, Craven ‘A’, Gold Flake etc.

Alle helften werden dan kaarten genoemd. Het waren meestal de duurdere merken die in dergelijke doosjes waren verpakt. Een goedkoper merk zoals North State was verpakt in slap papier, en dat was onbruikbaar. Alle merken hadden een specifieke kleur en ik zou ze nu nog herkennen, zoals het geel van Miss Blanche en het groen van Chief Whip!

Gelijk je doet met een spel kaarten werden de helften flink door elkaar gehusseld; je zat geknield op het schoolplein in een kringetje van 4 jongens en daaromheen stonden altijd wel jongens te kijken hoe het spel zich zou ontwikkelen. De eerste speler legde een kaart in de pot en kloksgewijs volgden dan de andere drie. Zodra een jongen een kaart legde met het merk gelijk aan de bovenste in de pot, dan mocht hij de hele pot pakken. Dat konden twee kaarten zijn maar ook wel een twintig, wanneer er erg goed gehusseld was.

Het spel ging door totdat één van de jongens ‘blut’ riep en die viel dan af. De overige drie konden dan beslissen of ze zouden doorgaan of niet. Het probleem voor de ‘blutgaander’ was wel, dat hij de volgende dag niet kon meespelen. Ik heb dat zelf ook wel een keer ondervonden. Ik ging dan naar Kries om te vragen naar lege doosjes maar ook vaak naar Halff, de tabakszaak aan het Zuideinde, die ook veel met een tabakskiosk op ‘wielen’ op de brug stond bij station Koog Bloemwijk. Hij verkocht aan de komende en gaande treinreiziger en vaak bleven lege doosjes achter, die op de brug of in het gras langs de spoorvaart lagen.

Het was een erg leuk spel.