Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Oorlogspad. Adresboek van de bezette Zaanstreek

Aan de hand van ruim 250 adressen toont Oorlogspad (174 pagina’s, €17,95) wat de jaren 1940-1945 betekenden voor de Zaanse inwoners.

De synagoge veranderde in een paardenstal. Op de Westzijde bewogen verzetsstrijders en nazi’s zich behoedzaam langs elkaar. De Krommenieërweg herbergde verrassend veel collaborateurs. In Oostzaan bloeide de zwarte slacht. Rond de Zaanbrug liquideerde de illegaliteit steeds meer vijanden naarmate de bevrijding dichterbij kwam. En zelfs toen de oorlog al vele maanden voorbij was, ging papierfabriek De Eendracht in Wormer gewoon door met het vernietigen van joods roofgoed.
Het is een bijna willekeurige greep uit de talloze Zaanse gebeurtenissen gedurende de bezettingstijd. Oorlogspad geeft aan de hand van meer dan 250 adressen en straten een indringend en soms onthullend beeld van de uitersten waarmee de Zaankanters tussen 1940 en 1945 te maken kregen. Deze door Erik Schaap gemaakte plattegrond van het ‘schuldig landschap’ in oorlogstijd is aangevuld met een uitgebreide inleiding en tientallen veelal nooit eerder gepubliceerde foto’s van bezetting en verzet, vervolging en bevrijding.

Oorlogspad. Adresboek van de bezette Zaanstreek (uitgeverij Brave New Books) is verkrijgbaar in elke Nederlandse boekhandel en via Bol.com.