Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Station Koog-Zaandijk geopend in 1869

Het eerste stationsgebouw van Koog en Zaandijk, dat op 1 november 1869 werd geopend, moest in 1931 worden gesloopt omdat het in de weg stond bij de aanleg van de Provincialeweg.

Stationsplein met station Koog-Zaandijk. Het oude station Koog-Zaandijk werd in 1931/1932 vervangen.

Opening
Het station werd met groot feestelijk vertoon geopend. Op verschillende plaatsen in zowel Koog als Zaandijk waren illuminaties en erepoorten aangebracht. In verscheidene gelegenheden werd bal gegeven, zodat ook de gewone man deze stap voorwaarts mee kon vieren.

Van 1867 t/m 1930 had Koog-Zaandijk een stationsgebouw van het type SS Hoogezand. Dit type werd ook gebouwd in Zaandam, Wormerveer en Krommenie-Assendelft. Het gebouw bestond uit een hoofdgebouw met twee zijvleugels.

In 1930 werd een nieuw station, eveneens bestaand uit een hoog hoofdgebouw met twee lagere zijvleugels. Tevens was er een goederenoverslagplaats gesitueerd op de plek waar nu een grote parkeerplaats is en een (vanaf 1976) stuk brak terrein aan de Rooswijkse zijde.

Naamsverandering
Tot 2016 heette het station “Koog-Zaandijk”. In 2010 verzocht de gemeente Zaanstad de NS om deze naam en van die van station “Koog Bloemwijk” (tegenwoordig Koog aan de Zaan) te veranderen. Deze namen zouden verwarrend zijn voor toeristen en reizigers die niet bekend zijn met de regio. Toeristen die de Zaanse Schans willen bezoeken zouden zich makkelijk in de twee stations kunnen vergissen. Dit verzoek werd destijds afgewezen. In 2014 deed de gemeente opnieuw een verzoek. Uiteindelijk stemde de NS in juli 2016 in, en voert sinds de 2017-dienstregeling de nieuwe namen.

Het oude station van Koog-Zaandijk in 1931
Foto uit de periode 1920-1930. Staande v.l.n.r. Spijer, Van Beijnum, onbekend, Burgers, Koele, Bos, Berg,Mook, Krijne, Sietseling. midden: Loos, de chef…?, onbekend, onbekend, Gruys, W.Klut, Duis. vooraan: onbekend, Moester, Apperlo met het zoontje van de chef, G.Voorn met Siempie Voorn, C van Alfen.