Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Brand in houtzagerij van houthandel Donker

ZAANDIJK, 31 juli 1938. De op de grens Zaandijk en Wormerveer staande houtzagerij van de N.V. Houthandel v.h. P. Donker is gisteravond (30 juli 1938) omstreeks kwart over acht door brand verwoest.

Directie en personeel van het in 1928 gekochte stoomzagerij ‘de Voorwaarts.’

De brandweer van Zaandijk was met al haar materieel, waaronder een drijvende spuit, aanwezig, doch kon het niet bolwerken tegen het vuur. Daarom werd de assistentie Ingeroepen van de brandweer van Koog aan de Zaan, zoodat naderhand met zeven stralen water werd gegeven. De houtzagerij, gevestigd in de fabriek „Voorwaarts”, werd met de vele zaagmachines verwoest. De fabrlekschef was ’s middags half twee nog in de houtzagerij geweest, doch had niets verdachts bespeurd.

De oorzaak van den brand is niet bekend. Op dezen mooien zomerschen avond trok de brand zeer veel belangstelling van de vele Amsterdammers en Zaankanters die het weekend of de vakantie in de omliggende badplaatsen gingen doorbrengen. Gemeentepolitie, rijksveldwacht en marechaussee hielden het publiek op behoorlijken afstand. Om negen uur in den avond was het gevaar voor uitbreiding van den brand geweken.

Gelezen in De Telegraaf van zondag(!) 31 juli 1938

Op 30 juli 1938 raakte de zagerij in brand en werd hij totaal verwoest.