Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Mario Nannolo was jaren “ijsboer” in Zaandijk

Mario Nannolo, geboren in 1909 in Italie in de stad Napels, was 22 toen hij naar Nederland emigreerde en 24, toen hij met veertien landgenoten zich vestigde in Zaandam. IJsfabriekje “Japie” aan de Lage Horn. Mario ventte het ijs langs de straten. Een aantal landgenoten keerden terug naar Italie, maar Mario voelde zich hier thuis, hij vergat het zonnige zuiden en bleef.

Mario ging in Koog aan de Zaan op de foto in de periode dat hij Tempo IJs verkocht.
Nannolo trouwde in 1935 met Marietje Mandjes.
Jssalon Liberty in Alkmaar
Advertentie in de Vrije Alkmaarder uit 1947

De IJsbeer
Nannolo trouwde in 1935 met Marietje Mandjes. Ze kregen twee dochters en vijf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Mario begon in Zaandam voor zichzelf in de Oostzijde (bij de Bernhardbrug) later op de Dam opende hij ijssalon De IJsbeer en vertrok naar Alkmaar om van 1946 tot 1949 een ijssalon met de naam Liberty te exploiteren.

OVER DE MENSEN IN ZAANDIJK VERTELDE HIJ HET VOLGENDE: “IK KAN BEST MET ZE OPSCHIETEN, JOVIAAL VOLK, ANDERS DAN ANDERS, RECHTVAARDIG EN EEN BEETJE OPSTANDIG. TROUWENS DAT BEN IK ZELF OOK.”

Zaandijk
Hij kwam terug naar Zaandam om in 1958 te verhuizen naar een nieuwe flat aan de Plataanweg in Zaandijk. Hij huurde een garagebox aan de Prunuslaan en begon er zijn eigen ijsfabriekje. Hij bouwde een tiental ijskarretjes die de venters gratis meekregen en uiteraard werd er Trio IJs van Mario verkocht. Later verhuisde hij met zijn ijsfabriekje naar de Jan van Vleutenstraat in Rooswijk. Helaas zijn de data hier niet van bekend bij de familie.

Gennaro Iaccarino aan het werk in Rooswijk. Gennaro was goed bevriend met Mario en de Zaandijker staat al jaren op de Zaanse Schans met zijn opvallende ijskar.
De flats aan de Plataanweg in aanbouw, ze werden opgeleverd in 1958, ze werden vanaf 17.000 gulden verkocht. Foto: Beeldbank Zaanstad.
In De Tyhoon van 26 mei 1961 verscheen een artikel over Mario Nannolo.
IJsfabriek Trio IJs verhuisde later naar de Jan van Vleutenstraat in Rooswijk. Foto: Beeldbank Zaanstad.

Wormerbad
De oudste dochter van Mario pachtte samen met haar man van 1960 tot 1983 het terras in Natuurbad Wijde Wormer (Wormerbad). Uiteraard verkochten zij ook Trio ijs. Voor 1960 stonden de schoonzonen van Mario met Trio ijs op de Dam in Amsterdam. Ook Mario heeft op de Dam in Amsterdam met zijn ijskar gestaan.

Mario Nannolo overleed in 1997 op 87-jarige leeftijd.

Dank
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Elly Weggelaar (kleindochter van Mario) die de foto’s en het krantenartikel beschikbaar stelde en aanvullende informatie verstrekte over haar grootvader.