Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Boekhandel Heijnis

Het zal in de zomer van 1960 of 1961 zijn geweest, dat ik van mijn ouders na het avondmaal nog even buiten mocht spelen. Meestal moest ik voor 8 uur ’s avonds in huis zijn.

Kruispunt Willem Dreeslaan/Lagedijk. Voor de hoge boom rechts de winkel van boekhandel Heijnis

Tja, je loopt een rondje op zoek naar klasgenootjes of vriendjes buiten de schoolse kennissenkring. Niemand te vinden. Ik liep vanuit de Arie de Bruinstraat via de Willem Dreeslaan naar de Lagedijk. In de winkel van drukkerij Heijnis / Woudt ontwaarde ik enige activiteit. Ik zag mijn vriendinnetje door de winkel scharrelen. Ze kwam wel vaker bij ons op het flat. Ze had daar een oom en tante wonen, twee woningen van ons af, naast meester Keijzer.

Boekwinkel Heijnis

Ze drentelde door de winkel op zoek naar een boek. Ze zag me staan voor de winkeldeur, pakte het trapkrukje, dat nodig was om de Arendsoogboeken op de bovenste plank te bereiken, ontgrendelde eerst de bovenste knip en daarna de onderste. De deur zat verder niet op slot. Dat hoefde ook niet in de Zaan van die tijd, er gebeurde nooit iets.

Mijn tante aan de Berkenweg liet ook de poort en achterdeur van het slot als ze boodschappen ging doen. Mijn vriendinnetje opende de deur van de winkel en liet mij binnen. Achter haar ontdekte ik haar jongere zusje die zich verschool achter haar nachtjapon. We stonden even te kletsen. Ze vertelde dat ze een boek aan het uitzoeken was om die avond te lezen en niet meer buiten kwam spelen.

Kerkstraat

Nog voor ik mijn teleurstelling kon uitspreken, stond haar moeder voor ons. Ze was via de verbindingsdeur tussen het woongedeelte en de winkel toegesneld, gealarmeerd door onze conversatie. Ik kon weer gaan. Geen vriendjes meer getroffen buiten, terug naar huis via de Kerkstraat. Voor het openen van de winkeldeur na sluitingstijd heeft ze, naar eigen zeggen, waarschijnlijk een standje gekregen.

De boekhandel verdween rond 1967. De drukkerij ging in 1976 over aan Ab van Heek en Ben Heesen. In 1983 werd de drukkerij samengevoegd met het eveneens Zaandijkse bedrijf Schipper Drukwerk. Vanaf dat moment is Heijnis & Schipper Drukkerij BV de naam.

Moderne middelen van communicatie werden ontwikkeld. Jaren later ben ik dat vriendinnetje via het internet weer tegengekomen, we hebben nu nog steeds regelmatig leuk contact met elkaar.