Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Dagje naar de duinen

Het zal op een mooie dag in de herfstvakantie van 1964 zijn geweest. Voor het strand al te koud, voor een dagje in de duinen mooi weer.

We gingen met de moeder van een vriendje van mij een middagje naar de duinen. In de Kever. Zijn moeder reed. Mijn moeder en zusje mochten ook mee. Zo was deze Kever die dag gevuld met de moeders voorin, drie kinderen, waaronder ikzelf, op de achterbank en de twee jongsten in de kattenbak. Met 7 mensen in de Kever. Gordels waren nog onbekend en in de kattenbak waren geen kinderzitjes met keurmerk aanwezig. Het paste echter wel. Geen radio, navigatiesysteem, Blue Tooth carkit of DVD-spelers aanwezig.

Een kever in de Oud-Heijnstraat in Zaandijk in de jaren vijftig

Van Zaandijk naar, ik meen, Castricum. Voor de duinen tussen Wijk aan Zee en Bergen van de PWN was een duinkaart nodig. Deze moest worden gekocht bij een winkeltje of kroegje. Daar aangekomen zette de moeder van mijn vriendje de Kever aan de kant van de weg. Mijn moeder moest even een kaart gaan kopen. Niet zo moeilijk, ware het niet dat er naast de weg, aan de bijrijderszijde, ook nog een fietspad liep. Mijn moeder was geen auto gewend en zwaaide het portier geheel open, zonder te kijken of er misschien iets aan kwam rijden. Dat was helaas wel het geval. Er kwam net een man op zijn bromfiets aanrijden, wel een helm op gelukkig. Hij knalde vol op het openslaande portier en ging onderuit met zijn brommer. Brommer stuk, portier ontzet.

De man krabbelde op, zette de brommer rechtop, haalde zijn witte helmpotje van zijn hoofd, legde zijn helm op de bagagedrager, haalde onder zijn lange leren jas een pakje shag tevoorschijn en draaide eerst maar eens een shaggie. De beide moeders hadden een EHBO-diploma en wilden zich over de man ontfermen, maar alles was in orde, alleen materiƫle schade. Uiteraard werd eerst alles geregeld voor de verzekering, daarna kwamen een kop koffie voor de ongelukkige man en de duinkaart aan de orde en ging het uitstapje gewoon door. We hebben ons die middag prima vermaakt met bomen klimmen, voetballen en rondjes rennen. Wat duurde een middag lang als je nog klein was. Naar de duinen, een feestje!