Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Een weekje met melkboer Oly op stap

Het zal in een vakantieweek geweest zijn dat ik meeliep met Siem Oly van de melkhandel op de hoek van de Goeman Borgesiusstraat en de Karl Marxstraat.

Iedere dag kwam ik om 8 uur in de morgen naar de winkel. Siem had zijn ventwagen dan al volgepakt en zat achter een kop koffie. Vervolgens werd de eerste route gereden.

De melkwagen was een driewieler. Het voorwiel bevatte ook de motor waarmee de kar werd verplaatst. Een bromfietsmotor met handstarter. In de kar stonden de kratten met flessen melk, karnemelk etc. Onder de bok zat een bergruimte met o.a. snoep. De route werd halverwege de ochtend even onderbroken voor een kop koffie op de thuisbasis.

Daarna weer op weg voor het volgende deel. Ook de middagpauze werd thuis doorgebracht. Daarna werden voorraden aangevuld en leeggoed afgeladen. Weer een deel van de route werd gereden met een stop voor een theepauze. Meestal werd de thuisbasis tegen een uur of zes, half zeven bereikt. Siem moest de kar dan nog leegpakken, ik mocht naar huis.

Ik herinner mij nog dat ik op de zaterdag met hem op de Morgenstarstraat stond. Er moest even wat worden opgehaald uit de ventwagen. Ik mocht met een paar lege flessen naar beneden om het ontbrekende op te halen. Ik legde de lege flessen op een krat en………… er gleed er een vanaf, knal op de straat aan gruzellementen. Ik schaamde me kapot. Siem keek vanaf de derde verdieping van het flat naar beneden en vroeg of het wel lukte met de opdracht. Hij was er in het geheel niet boos om.

Aan het einde van de zaterdag, ik had 6 volle dagen meegelopen, kreeg ik van Siem een enorme lading snoepgoed mee. Hij was zeer tevreden over me. Ik was volgens hem de eerste die wilde meehelpen en het ook de volle week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat had uitgehouden en dat nog wel ondanks het zeer koude weer die week.

In die tijd was er het liedje van Anneke Gronloh, brandend zand, over Siemeronie die bruiloft ging vieren. Wij zongen als kind wanneer ga je bruiloft vieren Siem Oly.