Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Kapper Anepool

Als mijn moeder vond dat mijn haar te lang werd, was het tijd voor een bezoek aan de kapper. Ik ging naar Gerrit Anepool aan het Gorterspad.

Woensdagmiddag rond een uur of drie ging je naar binnen, koos een vrije stoel en vermaakte je met de Panorama of de Lach tot je aan de beurt was. Met een beetje geluk kreeg ik een glas ranja als zijn vrouw hem een kopje thee bracht. Als een klant klaar was, werd de vloer geveegd en verdwenen de afgeknipte haren in een luikje met touwtje in de bodem. Er zal wel een grote emmer onder hebben gezeten die regelmatig geleegd werd.

Anepool hield me tijdens het knippen bezig met anekdotes en verhaaltjes. Zo heeft hij mij uitgelegd hoe je het kwadraat van een getal snel kon berekenen. Voor 25 moest je splitsen in 20 plus 5. Dan 20 maal 20 maakt 400, 2 maal 20 maal 5 maakt 200 en dan nog 5 maal 5 erbij maakt 625. Pas veel later heb ik begrepen dat hij mij een merkwaardig product uitlegde.

Ik ben via lycea en vervolgstudie uiteindelijk in het onderwijs beland, docent wiskunde. De basis werd gelegd door mijn kapper.