Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Distributiecentrum in Wormer brandt af (16)

Dankzij een positieve ontwikkeling in de boterratio’s-prijzen zijn de winstmarges in het laatste kwartaal van 2002 sterk verbeterd. De productiecapaciteit wordt volledig benut. Dat betekent dat de kosten per ton lager zijn, waardoor er meer winst wordt gemaakt. Ook 2003 is een succesvol jaar. De fabrieken draaien op volle capaciteit met een zeer bevredigend rendement. Op 13 juli 2002 bestaat ADM in Decatur 100 jaar.

Met ingang van 1 januari 2003 wordt het loon eenmaal per maand uitbetaald in plaats van eenmaal per vier weken. Half januari vertrekt Arie van Leeuwen. Zijn opvolger als plantmanager Koog is Ronald Vos. In 2003 worden opnieuw verbeteringen in het productieproces en de logistiek doorgevoerd. In Koog worden twee weegbruggen geïnstalleerd; een aan de toegang bij de Hoogstraat en een bij de Guisweg. De massa- en boterverlading is vernieuwd en gebeurt nu overdekt. Er zijn drie verlaadpunten gebouwd. De cacaomassa van De Zaan wordt tot norm verheven voor chocoladeonderzoek. Volgens de onderzoeker is topkwaliteit cacaomassa een kritische factor bij de chocoladeproductie. Daarom wordt alleen de hoogste kwaliteit gebruikt voor de tests. De Zaan cacaomassa is volgens de onderzoeker de beste grondstof voor de productie van pure en melkchocolade.

In 2003 brandt het distributiecentrum in Wormer af

Distributiecentrum in Wormer brandt af
Op 18 december 2003 storten enkele stellingen in bij het Distributiecentrum in Wormer. Er breekt brand uit. Combitruckchauffeur Piet Kok is bekneld geraakt, maar wordt gelukkig net op tijd gered. De woonwijk om het DC wordt geëvacueerd en de fabriek wordt stilgelegd. 35 brandweerkorpsen en politie uit de wijde omtrek en zelfs crash tanks van Schiphol bestrijden het vuur, samen met de bedrijfsbrandweer. Met man en macht wordt gewerkt om de fabriek te sparen. Dat lukt, maar het DC is verloren. Na anderhalve dag is men de brand meester en kunnen de omwonenden weer naar huis. De dagen erna wordt keihard gewerkt om de schade te herstellen en schoon te maken. Daardoor kan de fabriek binnen korte tijd weer worden opgestart en blijft het productieverlies beperkt. In de wijk wordt grote schoonmaak gehouden en alle evacués krijgen nog voor Kerstmis een kerstpakket van ADM Cocoa thuisbezorgd. De kinderen op de vlakbij gelegen basisschool hebben hun kerstviering moeten missen, maar als troost krijgen ze allemaal een emmer Clicks-speelgoed. Voor betrokkenen die daar behoefte aan hebben, is nazorg geregeld.

In 2004 volgt Joe Kenny Bob Hobson op als managing director van ADM Cocoa International. Eric Nederhand en Sven Lubbers gaan naar Wormer als respectievelijk plantmanager en productiemanager. Dat jaar is zowel in Koog als in Wormer veel aandacht besteed aan de (verkeers) veiligheid op het terrein. Rondom de fabriek in Koog is veel gesloopt en er zijn zebrapaden bij gekomen.

Per 1 januari 2005 wordt een voorzichtige start gemaakt met een cao a la carte. Medewerkers kunnen hun werktijd uitbreiden van 36 naar 40 uur per week. Het salaris wordt dan verhoogd met 11,1 procent en het recht op ADV afgekocht.

Bron: De Zaanklok – Personeelsblad van Cacao de Zaan/ADM 1951-2011