Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Excursie naar Wormer

Het was een interessante maar ook een gezellige middag op deze zonovergoten dag, zondag 15 mei 2022. Er waren ruim 30 mensen die de lezing over de Geschiedenis van de Beschuitstoren door Peter Tange, de geschiedenis over de Nieuwe Kerk door Driek Hartman en de vertelling over twee belangrijke heren uit de geschiedenis van Wormer.

Twee oud-burgemeesters van Wormer, die veel betekend hebben voor het dorp liggen begraven achter de kerk. Frans Koelemeijer vertelde hun geschiedenis op een boeiende manier. 

De meeste verhalen zijn terug te vinden op de website van het Historisch Genootschap van Wormer. 

Daarna volgde nog een bezoek aan het oudste cafĂ© van de Zaanstreek. Het Moriaanshoofd. Wat een mooie oude plek. Een museum op zich en een bezoekje waard. Hier kregen wij een demonstratie kolven door de nog enige vereniging die er is in onze streek. Zelf mochten wij ook de kolfstok ter hand te nemen en dat is lastiger dan je denkt. 

Een gezellige nazit met een drankje en natuurlijk bitterballen maakte een eind aan deze geslaagde middag. Veel wetenswaardigheden rijker geworden toog iedereen weer naar huis. 

Dank aan Anneke en Frans voor het organiseren deze excursie.

Tekst en foto’s: Ria Koopman

Peter Tange, Frans Koelemeijer en Driek Hartman.