Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Lezing Bart Nieuwenhuijs trekt veel belangstelling

Op onze najaarsbijeenkomst op zondagmiddag 27 november 2022 in de Kooger Vermaning, Lagendijk 34, Koog aan de Zaan, kwam Bart Nieuwenhuijs vertellen over de Zaanse houtbouw en zijn (restauratie)werk aan Zaanse panden.  Zondagmiddag vonden 130 (!) bezoekers elkaar in De Vermaning te Koog. Spreker Bart Nieuwenhuijs gaf een lezing over zijn vak: restauratie van de Zaanse houtbouw. Dat Bart een fantastische vakman is moge duidelijk zijn, daarnaast is hij ook een goede verteller die met veel humor zijn verhaal bracht

Bart Nieuwenhuijs (foto website Bart Nieuwenhuijs)

Bart Nieuwenhuijs is eigenaar van het gelijknamig restauratiebedrijf. In zijn jeugd verzamelde hij al antieke objecten van Zaanse molens en huizen en was hij actief lid van de modelbouwclub van molen het Pink in Koog aan de Zaan.

Zo is de passie van Bart voor molens, Zaanse houtbouw en ambachtswerk ontstaan. Na zijn LTS timmer opleiding is hij zich verder gaan bekwamen via het leerlingstelsel van SPB, hij werkte toen bij de Zeug, een Zaans restauratiebedrijf voor interieurs van Zaanse houtbouw. Na een gespecialiseerde opleiding voor restauratie timmerman en een avondopleiding voor uitvoerder is Bart in 2002 voor zichzelf begonnen.

Restauratie van De Blijdschap in 2010, Smidslaan Zaandijk.
Restauratie van De Blijdschap in 2010, Smidslaan Zaandijk.