Historische Vereniging Koog-Zaandijk

NIEUWS

Boek verschenen over ‘Stuurman, een Zaanse familie en haar cacaobedrijf’

In november is een boek verschenen over de familie Stuurman in Zaandijk en haar cacaobedrijf.

Toen de twintigste eeuw nauwelijks uit de startblokken was en het verwerken van plantaardige oliezaden in windmolens niet meer lonend, stapte een aantal nijvere Zaankanters over op het bewerken van afvalproducten van cacao- en chocoladefabrieken.

Een van die ondernemers was Jan Stuurman Dz. uit Westzaan. Na een loopbaan als letterzetter, kantoorbediende, handelsagent en makelaar in Koog aan de Zaan specialiseerde hij zich in het veredelen van cacao.

Begonnen met een handvol windmolens wist hij met zijn cacaofabriek Aurora in Zaandam tot de top in de Zaanse cacaosector door te dringen. Dat deed hij niet alleen, zijn nazaten hielpen mee om het bedrijf tot bloei te brengen. Tot ook hun nering, net als talloze andere Zaanse familiebedrijven, opgeslokt werd door een grote multinational.

De geschiedenis van de familie Stuurman, in goede en slechte tijden, loopt in deze publicatie als een rode draad door de verhalen over hun dagelijks leven en hun cacaobedrijf.

De prijs van het boek is € 34,99 exclusief verzendkosten. Het boek is te bestellen via stuurmancacao@gmail.com en bestellen@uitgeverijnoordholland.nl

Het boek is ook verkrijgbaar bij De Cacaoboom, Lagedijk 142B, 1544 BL Zaandijk

Meer informatie vind u hier.