Historische Vereniging Koog-Zaandijk

Film “Van Zaandijk naar Assendelft” (1955) van Siem Pielkenrood in de Fabriek

Op zondagmiddag 7 april 2024 vond in de Fabriek te Zaandam de vertoning plaats van de film „Van Zaandijk naar Assendelft” (1955), gemaakt door Siem Pielkenrood en Remmet Ouwejan. Voorafgaand aan de vertoning gaf Frans Hoving van het Gemeentearchief een inleiding over het belang van het digitaliseren van oude films, waarna Hans Pielkenrood de film inleidde met een korte geschiedenis van de firma Pielkenrood.

Siem Pielkenrood sr. exploiteerde onder de naam Firma Jb. Pielkenrood onder meer een smederij annex constructiewerkplaats aan de Kerkstraat hoek Lagedijk in Zaandijk. Jaap, zoon van Siem, was na de oorlog afgestudeerd aan de HTS en ging vanaf 1948 de zaken van zijn vader anders en groter aanpakken. Op ‘t “Landje” Achter de Kerk in Zaandijk werden ketels en apparaten voor de chemische- en levensmiddelenindustrie gebouwd. Ook werd gestart met de toepassing van kunststoffen onder de naam „Vinitex”.

Omdat het bedrijf al snel „uit zijn jas groeide” werd in 1955 aan de Industrieweg in Assendelft een modern fabriekspand gebouwd. Daarbij zijn de spanten gebruikt van rijstpakhuis aan de Oostzijde in Zaandam dat werd afgebroken.

Van de bouw is door Siem Pielkenrood jr., die zijn broer Jaap vanaf 1953 terzijde staat, een 8mm film gemaakt onder de titel: „Van Zaandijk naar Assendelft”. De film begon met de sloop van het rijstpakhuis en eindigde met de officiële opening van het nieuwe pand in januari 1956. Daartussen waren we getuigen van onder meer het spectaculaire vervoer van de spanten; de verschillende bouwfasen; de omstandigheden waaronder het steeds uitdijende bedrijf in het hart van Zaandijk functioneerde en de ingebruikname van de nieuwbouw in december 1955. De arbeidsomstandigheden leverden soms ijzingwekkende filmbeelden op.

De film, die uit vier delen bestaat, heeft een totale duur van 94 minuten. Naast Siem Pielkenrood stond ook Remmet Ouwejan jr. achter de camera. Geluid (muziek): P. Lap en Remmet Ouwejan. Tekst en montage: Remmet Ouwejan.