Boeken uitgegeven door de vereniging

Onze vereniging geeft regelmatig boeken in eigen beheer uit. Uiteraard hebben deze boeken een historische achtergrond uit Koog aan de Zaan en Zaandijk. De boeken zijn verkrijgbaar bij Chocolaterie De Cacaoboom, Lagedijk 142b te Zaandijk. (Maandag gesloten).

Tien jaar HVKZ ….. 5,00

Tien jaar HVKZ

Tien jaar geleden begon de Historische Vereniging Koog-Zaandijk activiteiten te organiseren en leden te werven. Inmiddels telt de vereniging 317 leden. Iets meer dan 100 leden en genodigden waren getuige van de lancering van het jubileummagazine.

Koogerpark ….. 5,00

Koogerpark

Martin van der Gaag onderzocht de historie van het Koogerpark die begint in het jaar 1926.

Klandizie ….. 17,50

Klandizie

Het boek (+cd) is rijk voorzien van foto’s uit een ver verleden, gaat over de geschiedenis van de winkelstand in Koog aan de Zaan en Zaandijk. In 2010 verscheen het boek voor het eerst en werden er meer dan 1200 exemplaren van verkocht. Het boek is herdrukt en is voor 17,50 euro (leden betalen 15 euro).

De Zaan bezongen ….. 10,00

De Zaan bezongen

Het boek wil de schoonheid en eigenzinnigheid van een weergaloos gebied tonen en vraagt daarmee om aandacht voor het literaire erfgoed, waaraan deze streek zo rijk is. Met een selectie uit de aardigste muzische momenten van vroegere en hedendaagse schrijvers wil Johan Kruiver bijzondere gedachten en onvermoede sentimenten onder de aandacht brengen van de moderne lezer met gevoel voor nostalgie. Tal van schijvers passeren de revue. Van de zeventiende-eeuwse Wormerveerder Jan Claesz. Schaap tot en met de moderne dichter Hans Kuyper. Van Een klucht voorgevallen op de Koog tot onze veel geprezen Margriet Eshuijs. Ook kon hij het niet laten met al dan niet berijmde uitdrukkingen en oude foto’s te strooien die bewijzen met hoeveel kleurrijke humor de Zaankanter zijn omgeving beleeft. Het boek is te koop voor 10 euro. Leden betalen 7,50 euro.

Rafelskaar ….. 2,50

Ter ere van het 5-jarig jubileum van de vereniging, is een boek uitgegeven over de jubileumopvoering van De Rafelskaar. Het stuk is oorsponkelijk geschreven door Evert Smit. Johan Kruiver geeft achtergrondinformatie over het stuk, de originele Zaanse tekst, een vertaling in het modern Nederlands, maar ook een cd-rom met de Zaans gesproken hoorspelversie (opname ZZBO) van het toneelstuk.

De kroniek van de tweeling ….. 9,00

Door historische nieuwsgierigheid gedreven stelde in 1968 Gosse Oosterbaan, wethouder van Koog aan de Zaan en later burgemeester van Zaandijk, “De Tweeling in de Ban” samen. Daarin gaf hij een chronologisch overzicht van de geschiedenis van Koog-Zaandijk. Zijn waardevolle onderzoek liet hij in 1946 beëindigen. De Historische Vereniging Koog-Zaandijk heeft zich ten doel gesteld Oosterbaans werk niet alleen te vervolgen, maar ook aan te vullen met illustraties en locale, nationale en internationale gebeurtenissen. Dit laatste om de Zaanse geschiedenis in een breder perspectief te plaatsen.
Het boek is te koop voor 9 euro. Leden betalen 7,50 euro.

Spuitgasten ….. 2,50

Het boek (+dvd) brengt een hulde in woord en beeld aan ruim 100 jaar vrijwillige brandweer van Koog aan de Zaan en Zaandijk. De dvd bevat 12 interviews met achtereenvolgens Gerrit Smit, Joop Koopman, Hans Husslage, Pieter Kaat, Jan Stam, Rob Koopman, Dirk Pool, Richard Hoekzema, Louis Keuter, Dick de Wit, Dennis Olierook en Ronald Krijt.

Magazine ‘40 Koog-Zaandijk ‘45 ….. 5,00

Magazine ‘40 Koog-Zaandijk ‘45

Het magazine bevat o.a. foto’s en verhalen over de oorlogsmonumenten in Koog Zaandijk, de drie toespraken die Mussert hield in Koog-Zaandijk voor de oorlog, de bom onder de Provincialeweg, Hannie Schaft en haar dispuut GEMMA (met foto in de Boschjesstraat), de bom op de Jan Bestevaerstraat.